keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Au pairiksi hakeminen ITSENÄISESTI

Heippa!
Kävipä mielessäni tehdä pienehkö postaus siitä, kuinka hakea au pairiksi ilman välitystoimistoa (oman kokemuksen pohjalta). Ohjeet ovat lähinnä Eurooppaan hakeville, mutta varmasti myös muualle hakeville hyödyllisiä. :)

Miksi hakisin itsenäisesti?

Itse valitsin itsenäisen hakuprosessin alunperin siksi, että en ollut täysin varma siitä, mitä olin tekemässä, ja halusinko au pairiksi. Jos olisin lähtenyt hakemaan au pairiksi jonkun toimiston kautta, olisi jo itse hakuprosessiin pitänyt sijoittaa rahaa sen verran, että ei olisi voinut hommasta enää perääntyä.

Toinen etu on se, että saat itse millaiseen perheeseen lähdet. Itsenäisesti voit tutustua perheeseen jo ennen lähtöä, ja siten löytää juuri itsellesi sopivan perheen. Voitte myös keskustella tulevista työtehtävistäsi ja laatia sellaisen au pair sopimuksen, joka miellyttää molempia osapuolia.

Itsenäisesti hakeminen tulee edulliseksi myös siinä, että useimmat perheet ovat valmiita maksamaan lennot kohdemaahan ja pestin loputtuja takaisin kotimaahan. He saattavat tarjoutua kustantamaan myös matkavakuutuksen, kielikurssin tai muita työstä aiheutuvia kuluja. Nämä seikat ovat tietysti paljolti kiinni perheestä.

Mistä löydän au pair perheen?

Netistä löytyy läjäpäin sivustoja, joiden kautta voi hakea au pair perhettä, ilman välitystoimiston apua = ILMAISEKSI! Itse käytin sivustoa www.aupair-world.net. Itse pidin sivustoa helppokäyttöisenä ja kätevänä. Siellä oli helppo lukea muiden perheiden profiileja ja olla perheisiin yhteydessä. Muita sivustoja ovat mm.Myös Facebookissa on monia au pair- ryhmiä, joista voi hakea perhettä, mutta itse en suosittele Facebookia siihen tarkoitukseen.

HUOM! Jos etsit au pair- perhettä Facebookista, muista aina tarkistaa perheen taustat ja olla perheeseen yhteydessä muutenkin kuin netin kautta (esim. Skype, puhelu)! Älä IKINÄ laita rahaa eteenpäin, jos et ole 100% varma siitä mihin rahat menevät. Tarkista aina jollain tapaa perheen taustat ja olemassaolo.

Olen löytänyt perheen, mitä sitten teen?

Kun olet löytänyt sopivan perheen, keskustele heidän kanssaan tulevista tehtävistäsi, työajoistasi ja etuuksistasi. Ota selvää jo etukäteen minipalkasta, jota kohdemaassasi on au pairille maksettava, sekä työtuntien enimmäismäärästä per viikko. Keskustelkaa myös muista Sinulle koituvista kuluista, kuten lentolipuista, vakuutuksista, puhelinliittymistä... ja siitä, kuinka paljon perhe osallistuu näihin kuluihin.

Kun olette päässeet yhteisymmärrykseen, laatikaa au pair- sopimus, jossa kaikki tärkeät seikat, etenkin työajat ja -tehtävät tulevat esille selvästi. Sopimus on turvasi ulkomailla; jos sitä rikotaan, sinulla ei ole velvollisuutta jatkaa perheessä. Eri maiden virallisia au pair- sopimuspohjia löytyy mm. täältä http://www.aupair-world.net/index.php/au_pair/au_pair_contract/.

Au pair- sopimuksen lisäksi
- varaa lentoliput ajoissa, niin pääset halvemmalla
- hae KELA:lta Eurooppalainen sairaanhoitokortti ja tee hakemus Suomen sosiaaliturvan soveltamisesta kohdemaassasi (www.kela.fi/lomakkeet > maasta- ja maahanmuutto > Suomen asumisperusteista sosiaaliturvaa ja sairausvakuutusta koskeva hakemus Suomesta muutettaessa, Y 38)
- hanki koko matkan kattava matkavakuutus
- tarkista, että passisi, pankkikorttisi ja muut tärkeät paperisi ovat voimassa koko au pair oleskelusi ajan
- muuta tarvittaessa puhelinliittymääsi tai hanki uusi liittymä maahan saavuttuasi
- varmista kohdemaan käytäntö au pairien suhteen (mm. verotus, pisin sallittu oleskeluaika, työtunnit, minipalkka, rekisteröinti...)
- siirrä vastuuta Suomen asioistasi esim. vanhemmille tai puolisolle (mm. posti, laskut, asunto...) sekä hoida asiat niin, ettei sinun tarvitse au pair oleskelusi aikana miettiä/hoitaa asioista Suomessa
- jos joudut ajamaan autolla, kannattaa hankkia kansainvälinen ajokortti
- jos lähdet muualle kuin Eurooppaan, hoida tarvittavat viisumit ym. luvat kuntoon

Voit myös ylläolevien muodollisuuksien lisäksi esim.
- tutustua kohdemaahan ja -kaupunkiin mm. netissä
- liittyä kohdemaan, -kaupungin tai -alueen au pairien Facebook- ryhmiin, joissa voit tutustua saman alueen au paireihin
- tutustua kielukursseihin
- harkita matkustelua vapaa-ajalla
- olla yhteydessä tulevan au pair- perheesi edellisiin au paireihin, ja kysellä heiltä mm. tulevasta työstä tai tavoista viettää vapaa-aikaa
- jännitä, nauti, pakkaa laukku kymmeneen kertaan, jännitä lisää, vietä aikaa kavereiden ja perheen kanssa, pakkaa laukku vielä toiset kymmenen kertaa uudestaan ja SIIVOA ennen kuin lähdet ;)


1 kommentti:

  1. Hei tää oli huikee postaus, ja tosi hyödyllinen :) Kiitos tästä hirveesti. Olisin lähössä Skotlantiin ja ei ole hirveesti tietämystä vielä näistä sopimusjutuista...

    VastaaPoista